Geçen gün sosyal medya, Azra Akın'a gebeliği için eşinin hediye ettiği bilmemne kadar fiyatlı pırlanta yüzük konusunda çalkalanıyordu. Ben bu konuya birçok açıdan itirazda bulundum. Bu itirazı bununla ilgili pekçok paylaşımın altına yazdım. Buraya da anımsadığım kadarıyla aktarıyorum. Kime ulaşır da bir farkındalık oluşursa...
Bu yorumu yazdıktan iki gün sonra, Kelebek hastası bir küçüğümüz ile ilgili bir duyuru geldi. Onun duyurusunu bu yazının devamı olarak yayımlıyorum: "İyilik Pahalı Bir şey Değildir"
2
Şu da şurada dursun:
"Burada pekçok şeye itiraz ediyorum. Gebeliğe, anneliğe, eşliğe, kadınlığa bir değer biçilme kriteri olarak bu eşyaları empoze eden magazin manşetlerine... Bu görselin altında kendi mücevheratıyla övünerek "ucuza gitmiş" diyen tüm hemcinslerime.
"Her yılbaşı, sevgililer günü, Dünya Kadınlar Günü, yaşgününüz ve Anneler Günü'nde sizleri yılda beş vakit bu hediyeleri almazsanız değersiz olduğunuza inandıran tüm algı oyunlarına.
"İtiraz ediyorum. Bir ederine nice çocuğa yardım edilebilecek, LÖSEV, KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı), Tuana Okumaya İstekli Çocuklar Vakfı, Hayaller Gerçek Olsa (Kelebek Hastalığı Derneği), SERÇEV (Serebral Palsili Çocuklar Derneği) gibi yerlere bağışta bulunulabilecek, kaç Anadolu okuluna kütüphane kurulabilecek bu maden kırıntılarına yüklenen bunca anlama itiraz ediyorum.
"Ederiyle pekçok güzellik yapmanıza imkân verecek bir kaya parçasını elinizde taşımayın. O kanlı taşlarla övünmeyin, yokluğunu ayıplamayın, siz bunların daha büyüğünü istedikçe iyiliklerinizden mahrum ettiğiniz çocuklar var bir yerlerde.
"Gebenin, annenin, kadının, çocuğun, insanın değerinin parmağındaki, boynundaki, elinin altındaki malla ölçüldüğü, herkesin birbirini meblağ cinsinden değerli gördüğü bir toplum hiçbir yere gidemez."1
Bu yorumu yazdıktan iki gün sonra, Kelebek hastası bir küçüğümüz ile ilgili bir duyuru geldi. Onun duyurusunu bu yazının devamı olarak yayımlıyorum: "İyilik Pahalı Bir şey Değildir"
2
Şu da şurada dursun:
- Dünya pırlanta ticaret hacmi yıllık olarak 72 milyar dolar. Bu pazarın yüzde 65’i Afrika’dan çıkarılan pırlantalardan oluşuyor.
- 1990’larda dünya elmas ticaretinin yüzde 4’ü çeşitli çatışmaların finansmanı için kullanılan kanlı elmaslardan oluşurken bugün bu oran yüzde 1.
- Pırlanta ticaretinin kalbi Belçika’nın Antwerp kenti. Ancak Bombay, New York, Johannesburg ve Tel Aviv gibi şehirlerde 24 pırlanta borsası var.
- En büyük pırlanta pazarı yüzde 50 oranla ABD. Onu Japonya, İtalya, Hindistan, Körfez ülkeleri ve diğer ülkeler takip ediyor.
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü yazı içeren bilgi-belge ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları blog yazarına aittir. İşbu web sitesinin içeriği, sitede kullanılan her türlü yazılı malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil, blog yazarının önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple bu sitede yer alan metinler kısmen veya tamamen sahibinin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin!