5 Temmuz 2012

İyi Tarım (Cidden Bize) İyi Gelecek


İyi Tarım İyi Gelecek etiketli reyonlardan aldığım sebzelerin hormonlu çıkmasıyla bu rüya da dağılmıştır.

Çok açık bir gerçek var: Bu halk, bu toplum, iyi gıdaya hasret. Gerçekten. Ortalık hormon dengesi kalmamış insanlarla dolu. Ufacık yaşında kadın gibi gelişen kız çocukları, kadınlaşan erkekler, erkekleşen kadınlar.. Patlayan kanser vakaları.

Eskiden zararlı bilinen tek şey zirai ilaçlardı. Yıkar yıkar afiyetle yerdin. sonra hormonu keşfettiler. Domatesi bir kestik yemyeşil çekirdekler, içi boş safi boyalı bir kabuk. Sonra başka genlerle karıştırma geldi. Şu teknolojiyi her gıdayı rezil etmeye değil de, rezil edilen gıdaları özüne döndürmeye kullanmak bile artık daha pahalı. Yürek istiyor!

Bir yerden doğal tereyağ gönderilmesi sözkonusu oldu, çevremdekiler sanki bana para çıkmış gibi iç geçirdiler. Neden? Çünkü tereyağlara süttozu ve margarin basıyorlar. Oysa insanlar çocukluklarında, annelerinin yayla çorbası pişirirken kızdırdıkları tereyağının kokusunu arıyor.

Zeytinyağı fabrikalarının atıklarını karıştırdığı nehirlerde balık kalmıyor. Oysa zeytinyağının nasıl bir atığı olabilir ki? Olabilirdi ki, içine envai çeşit kimyasal karıştırmadan önce.

Etlerin kıymalarına soya posası ve tozlaştırılmış kemik basıldığı, etlerin dirilerine de Östrojen basıldığı artık ezber bilgi. Sucuklardan da tavuk çıkıyor. Piliçler hızlı büyüyüp yağlansın diye karanlıkta yetiştiriliyor. En gıda cahili insan bilir ki, lezzetli beyaz et ancak tavuk serbestçe gezinirse elde edilir. Hayvanlara GDO'lu mısırlar yedirmek daha ucuz. Allah'ın otu, yemi kalmamış gibi! Büyükbaş hayvan ottan alacağı gıdayı mısırdan alamıyor. Hastalıklı etler. Saman gibi etler.

Meyvelerin hali iç açıcı mı? Kısır İsrail tohumları. Kavunu yoğurt ve dereotuyla yesek daha iyi bir tat verecek, kavundan kabak dolması bile yapılır artık. At ağzına, bildiğin salatalık. Karpuz zaten ilk kurbanlardan. Çileğin bu teknolojilere yanıt olarak verdiği şekiller ürkütücü. Biberler sivri mi dolmalık mı, maydonoz ot mu sazlık mı anlayabilene aşkolsun.

O en saf, en güzel AOÇ ürünlerine ne oldu? Dondurmasının arkasında süttozu, su, yazıyor. Böyle acıklı bir gelişme daha olabilir mi? Tek güvenilir isimdi AOÇ.

Süt ürünleri tam bir muamma. UHT teknolojisiyle aylarca bozulmayan sütler. Bozulduğu bile anlaşılamayan ürünler. 2-3 ay süre verilen yoğurtlar. Çocuklarınıza bu ürünleri göz göre göre yedirip içirir misiniz? Hepimiz sokak sütleri ve kaynar kazanlara geri döneceğiz, biliyor musunuz? Evde yoğurt mayalayacağız.

Eskiden büyüklerimiz hazır şeyler elle sayılacak kadar az olduğundan mıdır bilinmez, 'Abur cubur yeme!' derlerdi. Sakız gofret vardı o zamanlar. Çok uzak mı geliyor kulağa? Şimdi her taraf hazır şeyler. Nasıl kaçınacaksın? Su bile işlenmiş. 'İyilik onun özünde var' sloganıyla Turkuaz, kuyu suyunu az satmadı mı?

İyi gıdanın tek yolu, kendi sebze meyve tohumlarımız. Kendi doğal gelişimini yaşayabilen hayvanlarımız. Kendimize ait şeylere özenmemiz, onları korumamız.

İyi geleceğin tek yolu, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın işbirliği yapması, bu denetim yetersizliğini, bilgi eksikliğini gidermeleri. En doğru yöntemler neler, topraktan hayvandan anlayan, hayatı onlar olan, içine bir şey katmadığı eti sütü peyniriyle kendisi de 90 yıl yaşayan köylülerimizi dinlemeleri.




2 yorum:

Hayat Bir Dejavu dedi ki...

Serra'cım o kadar vurucu bir şekilde anlattın ki inan oturuğ ağlayasım geldi.
Zamanında bahçe domatezi yiyen kişilere 'aaa şuna bak' etiketi yapıştırılırdı
yamuk domatesler özenle ayrılırdı
şimdi özenle organik pazarlarda seçiliyor
ne güzel parmaklarında oynatıyorlar bizleri !!!

SD! dedi ki...

Kendi tohumlarımız güzelim yiyeceklerimiz varken organik isimli süslü püslü şeylere mahkûm edildik. Daha acıklı bir şey var mı? :(

Translate