Geçen yaz bir gazetenin TARIM ekini okuduğumda işin ciddiyetinin farkına vardım. Tohum bankası, tohum koruma, yerli tohum ekme gibi kavramların hayati önemi var.
Pazar-manav tezgâhlarımızı kaplamaya başlayan yabancı tohumlardan yetişmiş şişirilmiş gıdalardan rahatsız olan çok tanıdığım var. Etiketlerdeki "İthal" yazısı sinirime dokunuyor. Niye? Bizim kendi muzumuz, üzümümüz, elmamız, portakalımız yok mu arkadaş? Kendin ekip biçerken, toprağın tohumun varken, niye başka ülkeden satın alıp vatandaşına yediriyorsun?
Kendi çağlamız üzerine yazdığım övgü, o çağlanın enfes tadı, hâlâ ailemizin dilinde. "Enfes, çünkü insanın değil Allah'ın yetiştirdiği çağla."
Kentten ayrılıp küçük yerlere gittiğimizde yediğimiz harika meyvelerin, sebzelerin (bal gibi kavunlar, nar gibi domatesler) nasıl olup da tohumlarını almadık, saklamadık, hâlâ hayıflanıyorum. Gıda öyle olunca, insanın şehre dönesi gelmiyor. Artık onlar da kalmadı! Geçen yaz gittim sordum, pembe domates yok. Kavunlar karpuzlar kentteki gibi, hibrit.
Sevgili püstüklümama'nın blogunda gördüm, bahsetmeden edemedim. Yazısından birkaç alıntı yaparak sizi asıl metne gönderiyorum.
TOHUMLARIMIZIN NESLİ TEHLİKE ALTINDA
Binlerce yıllık tarım geleneğini barındıran Anadolu topraklarında yetişen yerli tohumlar yaşamın sürekliliğini temsil ediyor.yazının devamı için >>
Atadan kalma tohumlarımız;
* Lezzetli ve sağlıklı gıdaların temini için birer genetik hazinedir
* Binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmış numunelerdir
* Tarımsal biyoçeşitliliğin önemli bir parçası ve yaşamın sürdürülebilirliğinin olmazsa olmazıdır
* Dışarıya bağımlı kalmaksızın ülkemizin gıda güvenliğinin teminatıdır
Ancak bugün Anadolu’ya özgü yerel tohum çeşitliliğimiz yok oluyor. Tek seferlik, ticari tohumların egemenliği nedeniyle gıdamızın ve geleceğimizin güvencesi yerli tohumların nesli tehlike altında!
TOHUM TAKAS AĞI, yüzyılların bilgisini taşıyan yerli tohumlarımızın korunup yaygınlaşmasını amaçlıyor.
Ayrıca bir not daha:
Gıdanın milâdıymış gibi, GDO'dan önce, GDO'dan sonra diye tanımlar var artık. Öncesi, "organik" deyişi bile bilinmezken, öz be öz kendi gıdamızın dönemidir.
Doğal gıdamızı farklılaştırıp, sonra doğal haline döndürmeye çalışıp, organik diye iki katına satıyoruz. Ne mantık ama.
Aşağıdaki habere ben gazete editörü olsam atacağım başlık şu, (çünkü el attığımız tohumların hali ortada)
İYİ Kİ UNUTMUŞLAR
İstanbul
Ticaret Borsası (İTB) laboratuvarında unutulmuş, GDO öncesi döneme ait 50 yıllık organik tohumlar
korumaya alındı.
İTB Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, 6 kişi tarafından temsil edilen bir ‘Tohum İnceleme, Araştırma ve Geliştirme Komisyonu’ kurulduğunu söyledi. Kopuz, "Unutulmaya yüz tutmuş bu tohumlar bizim hazinemiz. Türk tarımını, kaybettiği tohumlarıyla yeniden tanıştırabiliriz. Bu işe borsa olarak baş koyduk." şeklinde konuştu.
"Türkiye Tohum Bankası'nın tarihi 1974 yılına dayanıyor. O tarihten öncesi ise kayıp. Borsanın keşfettiği 50 yıllık tohumlar bu kayıp yılları telafi edecek materyaller."
kaynak: Bayrak yayıncılık
İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü yazı içeren bilgi-belge ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları blog yazarına aittir. İşbu web sitesinin içeriği, sitede kullanılan her türlü yazılı malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil, blog yazarının önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple bu sitede yer alan metinler kısmen veya tamamen sahibinin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin!