Ana içeriğe atla

Martin Lings'in Siyer Kitabı - 3 Yıl Geç Kalmış Bir Yazı

Ne mutlu ki, kitapların ilk sayfalarına, aldığım (ve genelde okumaya da o günlerde başladığım) tarihi ve şehri yazarım, bu sayede hayatımda ilk kez (ve şimdiye kadar tek olarak kalmış olan) en güzel siyer kitabını 9 Aralık 2017 tarihinde okumaya başladığımı bana hatırlatan bir not var ilk sayfada.

Birkaç haftada hızla bitirip kitap yazısını yazmış olmakla beraber, "dinî kitaplar hakkında kitap yazısı yazmamam" konusunda bazı kişilerce uyarıldığım için bu yazıyı kaldırmak zorunda kalmıştım, bugün bunun, en başta kendime karşı yaptığım haince bir hareket olduğunu düşünüyorum ve "edindiğim bilgiyi paylaşmak/infak etmek" görevim gereği, bu yazıyı baştan yazıyorum. Çünkü, "ben yazmazsam, o yazmazsa, başkaları yazmazsa, iyi bir kaynağın bilgisine, ismine, tavsiyesine, nasıl ulaşacağız?" Ben bugün kapsamlı, sağlam referanslara dayanan, anlaşılır bir İslâmî eseri internetten kolaylıkla bulamıyorsam, bunun sebebi, "yazma, (okuduğunu) bilmesinler!" anlayışıdır.

Kitabın en erken kaynaklara bağlılığı, titiz ve kapsamlılığına ek olarak, ciltler tutan ve rivayetten rivayete zincirleme büyüyen siyerlerden farklılığını da belirtmek gerekir. Çevirmen Nazife Şişman'ın emeğini de hesaba katmak gerek. İngiliz asıllı Müslüman yazar Martin Lings'e Sîret Ödülü kazandırmış olan bu kitap, benim bu yolculukta ilk merak ettiğim şeyi, peygamberimizin hayatını kaynaklara dayalı olarak okuma merakımın bir sonucuydu. Benim elime aldığım, 2017'de gözden geçirilmiş 212. baskıydı.

Kur'an metinlerini daha kapsamlı anlamanın bir yolunun siyer, tarih, coğrafya ve kültür duraklarından geçtiğini düşünürsek, bu amacı güderken ilk adımın siyer olması kaçınılmazdır. Bunu, eşi Hatice r.a., kızı Fâtıma r.a.'nın hayatlarını merak etmek izler, aynı zamanda atası İbrahim a.s., "Ben ilim şehriyim, Ali de onun kapısıdır" dediği İmam Ali'nin yaşamları üzerine okumalar takip eder. Ardından, Kur'an'da geçen kavramlar üzerine kitaplara sıra gelir: takva, (çok dar anlamlara sıkıştırılarak çok eksik bildiğimiz) ahlâk, (birkaç avuca birkaç kuruş sıkıştırmak zannettiğimiz) infâk, (ardıardına gelen basit pişmanlıklarla yetindiğimiz) tevbe... Muhtemelen bu konuları İslâm hukuku, fıkıh da takip edecektir. 

Üç yıl geç kalmış olsa da, üç yılın bir özetini de içeriyor bu yazı. Şu yazıda verdiğim listeye yeni eklemelerle. Mümkün mertebe kitap yazılarını yazıp paylaşacağım.

  1. Kur'an-ı Kerim, Türkçe Meali, Yaşar Nuri Öztürk, Yeni Boyut Yayınları, 124. baskı.
  2. "Hz. Muhammed'in Hayatı: En Erken Kaynaklara Dayanarak", Martin Lings (Ebû Bekir Sirâceddin), İnsan Yayınları, çev. Nazife Şişman, 212. (ikiyüzonikinci) baskı, 2017.
  3. "Müminlerin Annesi Hz. Hatice", Ömer Sabuncu, Semerkand Yayınları, 6. baskı, 2016.
  4. "Hatun", Musa Carullah Bigiyef, Kitabiyat Yayınları, (1916, basım 1930), Berlin.
  5. "Hz. Fâtımâ", Yaşar Nuri Öztürk, 7. baskı, Yeni Boyut Yayınları, 2013.
  6. "İmam Ali", Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 13. baskı, Ankara 2017
  7. çeviren: Prof. Dr. Adnan Demircan, Beyan Yayınları, 4. baskı
  8. "Eliften Vava Velayet Yolu", Işık Elçi Çetin, 1. baskı, 2016, Topkapı Yayınları.
  9. "Nefs: Kusurları ve Tedavileri", Ebû Abdurrahman Sülemi, Semerkand Yayınları, İstanbul 2016.
  10. "İndirildiği Dönemin Işığında: Kur'an Tefsiri - Tevhid Mesajı", Prof. Dr. Hasan Elik, Dr. Muhammed Coşkun, 3. baskı, Haziran 2016, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Vakfı (İFAV) Yayınları.
  11. "Hz. Âişe'nin Sahabeye Yönelttiği Eleştiriler", Bedruddin ez-Zerkeşî, haz. Bünyamin Erul, 10. baskı, 2017, OTTO Yayınları
  12. "Kur'an-ı Kerim ve Sünnete Göre Tasavvuf", Yaşar Nuri Öztürk, Esma Yayınları, 2. baskı, 1985.
  13. "Allah, Tabiat ve Tarih", Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, 2. baskı, 2017, OTTO
  14. "Sarp Yokuşun Eteğinde İnsan", Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, 3. baskı 2017, OTTO Yayınları
  15. "Ya Allah'ın Sevdikleri!", Cemâlnur Sargut, Tasavvuf Sohbetleri, sorular: Ferda Yıldırım, Nefes Yayınları, 4. baskı, Mart 2018
  16. "Hz. İbrahim, Fusûsu'l Hikem Çalışmaları," Cemâlnur Sargut. Nefes Yayınları, 3. baskı, Şubat 2017
  17. "Tövbe - Affın Kapısı", Cemâlnur Sargut, Nefes Yayınları. 2. baskı, Mayıs 2017
  18. "Bir Arada Yaşama Ahlâkı", Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 2019.
  19. "Takva", Ejder Aşit, Düşün Yayıncılık, Kur'an Kavramları Serisi, 1. baskı, Mayıs 2019.
  20. "Dervişin Yolu IV Kırık Kalbe Kırk Hadis", Senai Demirci, hayy kitap, 1. baskı İstanbul, 2019.
  21. "Müslüman Kültürde Kur'an'a Yabancılaşma Süreci", Prof. Dr. Ahmet Akbulut, 1. baskı, 2017, OTTO Yayınları
  22. "Sosyal Teoloji - İnsanın Yeryüzü Serüveni" Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, 2. baskı 2018, OTTO Yayınları
  23. "Kur'an'ın Korunmuşluğu Üzerine", Dr. Hasan Elik, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı (İFAV) Yayınları no 150, İstanbul 1998.
  24. "Mâtürîdî: Kayıp Aydınlanmanın İzinde" Editör Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, (Bildiriler kitabı ve Müzakereler) 1. baskı Şubat 2020, OTTO Yayınları
  25. "Sünnet ve Hadisi Anlama Kılavuzu", Prof. Dr. Mehmet Görmez, 1. baskı, Şubat 2020, OTTO Yayınları.
  26. "Kur'an Mesajı, Meal-Tefsir", Leopold Weiss (Muhammed Esed), İşaret yayınları, 2. baskı, İStanbul, Eylül 2002. İngilizceden Türkçeye çevirenler: Cahit Koytak, Ahmet Ertürk.

Tüm bunlar, doğru bilgiyi edinmek, zan ile, zanlara dayalı suçlamalara ses çıkaramadan soru işaretleriyle yaşamını sürdürmek yerine, hakikati ifade edebilmek, hakikatin gönül rahatlığıyla yola devam edebilmek için zihin emekleri, göz, kalp emekleri gerektirir. Faydalı olması, arayışları kolaylaştırması dileğiyle...


 
Hazreti Muhammed'in Hayatı
As Muhammed: His Life Based on the Earliest Sources
Martin Lings (Ebû Bekir Sirâceddin)
çev. Nazife Şişman
insan yayınları
212. baskı, 2017
501 sayfa



Bu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü yazı içeren bilgi-belge ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları blog yazarına aittir. İşbu web sitesinin içeriği, sitede kullanılan her türlü yazılı malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil, blog yazarının önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple bu sitede yer alan metinler kısmen veya tamamen sahibinin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manifesto

Uzun süredir kendimde gözlediğim bir şeyi buraya yazmam gerekiyor; çünkü burayı kitap, seyahat ve itiraz yazıları alanım olarak 2009'dan beri işgal ediyorum. Ben artık, kurgusal edebiyat okuyamıyorum. Dünyada milyarlarca kitap var, her hafta binlercesi basılıyor, her gün yüzlerce sayfası yazılıyor. Dünyadan el etek çekip hepsini okumaya kalksak bile buna ömrümüzün vefâ etmeyeceği aşikâr, şurada yazdığım üzere, belleğimizin de ; dahası, çok çok çok okumayı, misket sayar gibi kitap saymayı da gerekli görmüyorum: çünkü kurgunun sonu yok, ve daha büyük arayışlarınız varsa, tıkanacağı ve tükeneceği açık. Yaklaşık 200 yıldır, büyük yazarların klasiklerini okuyarak insanı, iç dünyasını, hezeyanlarını ve tekâmülünü öğrenmeye, takip etmeye çalıştı insanlık. Ancak bu kitap varlıklarının yaşamlarını kurgulayarak yazarlar, bir neviî insanın, yani kendilerinin aczlerini kırmaya çalışıyorlardı (Ahmet Altan'ın çarpıcı bir tespitini anımsarsak, " Kitap yazmak, insanın Tanrılığa en yaklaşt

Didem Madak - En Kalması Gereken Şair

İki nefes arasında yazdım bu yazıyı. İki nokta arasında. Şiirini okumadan şiiri hakkında okuduğum ilk şair değil Didem Madak, ama azıcık dizesinin yer verildiği bir yazıyı daha bitirmeden karar verdim kitaplarını alıp okumaya. İki sayfa arasında. Sözcükler dergisinin en güzel, dolu dolu sayılarından birinde, 57. (Eylül-Ekim) sayısında bir yazıda rastgeldim şiirlerine. Daha ilk satırlarda yüzüme çarpan dizelerin oyunları ve ne kadar oyuncu olurlarsa olsunlar, dile getirdiği anlamların sahiciliği aklımı başımdan aldı. İnanırım bazen bir kâse bal bile umutsuzdur                                                  (Enkaz Kaldırma Çalışmaları'ndan) Şiirindeki dilin örgütlenişi, biçim ve içerik üzerine bir yazı olsa da, yazı içinde atıf yapılan dizeleri aç kurt gibi aradığımı görünce kitaplarını almam şart oldu. Didem Madak, üç tane incecik şiir kitabı yayınlandıktan sonra 2011 yılında hayata veda etmiş bir şair. Daha söyleyecek, yazacak çok şiirleri kaldı onda. Son kitabı Pu

Cemâlnur Sargut Maratonu: Tövbe, Hz. İbrahim, ve Ya Allah'ın Sevdikleri

Cemâlnur Sargut'un ikisi derleme, birisi de bir televizyon yayınının kitaplaştırılmış hâli olan 3 kitabını tek bir yazıda sunacağım, çünkü üçünü de ortak bir bakış açısıyla ifade edebileceğimi düşünüyorum. Tanımayanlar için, Cemâlnur Sargut, "üniversite eğitimini kimya mühendisliğinde tamamladıktan sonra kimya öğretmeni olarak görev yapmıştır. Halen, Türk Kadınları Kültür Derneği'nin (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi Başkanlığı görevini yürütmektedir. Otuz yılı aşkın süredir tasavvuf alanında yurt içi ve yurt dışında çok yönlü çalışmalar yapmaktadır. " "Ya Allah'ın Sevdikleri!" kitabı, zamanında bir TV kanalında yayınlanmış birkaç bölümlük sohbetin kitaplaştırılması ve içlerinde en iyisi. Çünkü diğer iki kitapta görülebileceği gibi metinlerde benim fikrimce konu bütünlüğü bulunmuyor. İlk kitaptaki sohbetlerde soruları soran ve dağılmaya meyleden konuları toparlayan Ferda Yıldırım. Bu anlamda belli başlıklar altında toplanan akış çok güze