Ana içeriğe atla

Sosyal Medyada Çocuklara Yardım Etmenin En Güzel Yolları

Sosyal medya sadece farklı siyasi görüşlerin çarpışma alanı, mükemmel anneleri gördükçe yetersiz hissetme sebebi, kendine yönelik bir PR çalışması alanı, görsel veya fikir intihali gibi şeylerin yeri değil. Sosyal medya ihtiyaç sahibi çocuklarla ve anneleriyle tanıştığınız, onların sesini duyuran veya el uzatan güzel insanların iyilik çığlarına katılabileceğiniz, onların hikâyelerini de öğrenebileceğiniz müthiş bir yer.

Cuma günü bir akademisyen hocamızın Ben çocuklara nasıl yardım edebilirim, sorusuyla bu yazıyı yazma kararı aldım. İyilik gizlidir, ama toplum bunu çok yanlış anlayarak iyiliksiz günler, haftalar, mevsimler, yıllar geçirir hale geldi. İyiliğin kendine yapılan'dan ibaret olduğunu sanan bir nesil geliyor. Elimizde dört bucağa uzanan bir sosyal medya var madem, o halde kimlerin ne ihtiyacı var, neler yapılabilir, bunların paylaşılması, duyurulması gerekli. Söylemeyi dilemeyi ve beklemeyi bırakıp "yapmak", harekete geçmek... Bu 2 yıl içinde zincirleme şekilde büyüyen iyilik ağımı, hepsi de tanıdığım veya tanıştığım kişi ve ekipleri burada özetleyeceğim. Daha fazlaları da var, ancak bu yerler benim düzenli çağrılarını paylaştığım, dostlarla katıldığım doğrulanmış kişiler/gruplar.

Melek Anneler: instagram hesabı melekanneler_
Tamamen kendi çabalarıyla Anadolu'nun en ücra köylerindeki ilkokullarda okuyan çocuklara bir yılı aşkın süredir yardım gönderiyorlar. Kış mevsiminde mont bot yardım çağrıları sınıf mevcudu, kız-erkek öğrenci sayısı ve öğretmenleri doğrulanmış olarak duyuruluyor. Herhangi bir devlet/özel kurum ile ilgileri yok, destek almıyorlar. Ve bu çağrılar o kadar hızlı dolup kapanıyor ki. Yerine ulaşan yardımlar mutlaka sınıf öğretmenlerinin görsel paylaşımı ile yayınlanıyor. Çocuklar arasında ayrıma neden olmamak için harici bireysel alım ile katılamıyorsunuz. Çocukları tek-tipleştirmemek için tek renk ve tip mont/bot da alınmıyor. Büyük incelikleri var bu işin. Ama mottoları şu: "Bölünürsek yok oluruz, paylaşırsak çok oluruz." İyi ki varlar.


1çocuk1tebessüm: instagram hesabı 1cocuk1tebessum
İlk olarak yılbaşı çekilişiyle buluştum bu güzel hesapla. Tespit edilen okullardaki öğrenciler ile gönüllüler eşleşiyor. O öğrencinin yılbaşı dileklerini alıp gönderiyorsunuz. Okullar, öğretmenler hepsi titizlikle seçiliyor. 2017 yılında bir oğlan çocuğuna aldığım hediyeler, annesi sığınma evine sığınmak zorunda kaldığı için çocuğun 3-4 ay sonra eline geçebilmişti. Bu hikâyeleri öğrendikçe egonuz yok olmaya başlıyor. Bir yerde bir çcouk, annesinin adresinin bilinmemesi gerektiği için, babası takip edebileceği için okuluna gidemiyor ve oyuncak arabasını, bulmaca kitabını teslim alamıyor. Aralık 2017 itibariyle çevreme yaşgünü hediyesi almayı bıraktım. Bana da almayın, herşey var, demeye başladım. Hediye olarak kurum ve derneklerden bağış sertifikaları vermek güzel bir seçenek.


Meleklerin Mutfağı: instagram hesabı meleklerinmutfagi
Antalya'da Semra Sönmez (oğlu Mehmet) ve İzmir'de Neslihan Akın (oğlu Ayberk) serebral palsi hastası çocuklarının fizik tedavi masraflarını karşılamak için reçeller, tarhana, sarmalar ve börekleri sipariş ile gönderiyorlar. Çocuklarının tıbbi değişimini hesaplarından izleyebilir, kendilerine destek olabilirsiniz. Melekler Mutfağı girişimi gazete ve TV kanallarında da yer buldu.


Mutfaktaki Umutlar: instagram hesabı mutfaktaki_umutlar
Yine serebral palsi hastası çocukların annelerinden, Ankara'da Bilnur Aydın (kızı Ecrinnaz) ile haberleşerek başlayan iletişimim, İstanbul'a taşınmamla Kamuran Çelik (oğlu Mustafa Kemal) ile devam etti. Çocukların sağlık durumunu annelerin hesaplarından izleyebilir, manevî olarak da destek olabilirsiniz.


Hayatımız İyilikler: instagram hesabı hayatımız_iyilikler (şu an kapalı durumda)
Van'da bir okulda öğretmenlik yapan Fatih Bey'in sosyal medyada çığ gibi büyüyen hesabıyla tanışınca pekçok çağrısına katılma şansım oldu. Talep o kadar çoktu ki, gönüllü sayısı çağrı sayısının gerisinde kalınca Fatih Öğretmen zorlukla herkese yetişebiliyordu. Doğrulanmış okullardan yine doğrulanmış sınıfların öğrenci sayısına göre kırtasiye, mont bot ihtiyaçlarını duyurarak, gönüllülerin bir sınıfa talip olmasıyla ihtiyaçları alıp göndermesi şeklinde işliyordu. Fatih Öğretmen de aracı olduğu bu iyiliklerle gazetelerde yer buldu. Fatih Öğretmen şimdilik etkinliklere ara vermiş durumda.


Ankara Yardım Faaliyetleri: instagram hesabı ankara.yf
Bizzat eski üniversitemden de öğrencilerimin de ekibinde yer aldığı müthiş güzel bir girişim. Yetimler üşümesin sloganıyla yola çıktılar. Bu ekip üyelerinin hepsi üniversite öğrencileri veya yeni mezunları. Bu çocuklarımız Ankara'nın en ücra semtlerine toplanarak gidiyor, aileler ve çocuklarla birlikte zaman geçirerek onlara bağışçıların katkısıyla alınan gıda, giysi, soba gibi yardımları ulaştırıyorlar. Tıbbi yardım, gıda, giysi gibi ayrı ekipleri var. Öğrenciler kendileri bağış yapmıyor, ancak fikir onların, ilgi emek onların. Ailelerle çocuklarla bağ kuruyorlar. Bunun için o semtlerde ailelerin ihtiyaç durumunu tespit ve hane hane takip eden kişilerle çalışıyorlar. Onlar aracılığıyla tanıdığımız ve el uzattığımız kelebek hastası Ali'den şurada bahsetmiştim. Ali'nin durumu çok daha iyiye gidiyor, ve yeni bir kelebek hastası çocuğumuz, kızımız Buğlem için de çalışmalara başladılar. Gençlikte iş bitmedi, yeter ki siz de el verin.



Müzisyen Anne Ahu Kahraman Yıldırım: instagram hesabı muzisyenanne
Oğlunun doğduğu ilk ay ortaya çıkan kalp rahatsızlığı paylaşımlarından itibaren izlemeye başlamıştım. Kartal'ın Almanya'da acilen kalp nakli olması gerekmesiyle yardım çağrısı tüm ülkede duyuldu. Bu bir kırılma noktasıydı çünkü ilk kez insanlar ünlülere robotik bir şekilde binlerce beğeni bırakmak yerine hareketlendiler, bir çağrıyı bir gecede  milyonlarca kişi paylaştı ve nakil sırasına girmek için gereken para toplandı. Ahu Hanım hasta çocuklarla ilgili olarak valilik izinli başka yardım kampanyalarını da duyurdu, yeni ailelere ulaştık, destek olduk, en önemlisi SMA, kelebek hastalığı gibi çocuk hastalıklarından haberdar olduk. Ahu Hanım halen kalp ve organ nakli için insanları bilinçlendirmeye devam ediyor.



Bir Kardeş Seç: Facebook sayfası: Bir Kardeş Seç 
İnstagram'dan kurucusunu takip ettiğim, elimden geldiğince yardımlarına katıldığım güzel bir insanın, 3 yıl da öğretmenlik yapmış olan Dilek Hanım'ın girişimi. Herhangi bir kurumla bağlantısı yok. Anadolu'daki ücra yerlerde bulunan okullara mont bot, kırtasiye ve kütüphane desteği vermeye aracı olmaya devam ediyor. Ulaşan yardımları ve yeni çağrılarını Facebook sayfasında yayınlıyor.





Mawiş: İclal Tuana Karakuş - instagram sayfası: mawi.1
Sandhoff sendromu hastası İclâl Tuana için açılmış valilik onaylı yardım kampanyası ile tanıdık güzel kızımızı ve annesi Sanem Hanım'ı. Çağrı medyada da yer aldı. Hastalık ile ilgili her türlü aşamayı, gelişmeyi, annenin müthiş çabalarını izlemeye devam ediyoruz. Kampanya ile Tuana'ya gereken engelli yürüteci alındı, yurtdışından getirildi, kuruldu ve kızımız fizik tedavilerine devam ediyor. Sanem Hanım içtenlikle umudunu, duygularını bizlerle paylaşıyor, kendisini pekçok engelli annesi de takip ediyor. Gerekirse sadece hastalık ile değil, sistemle da mücadele ediyor. O yüzden burada ondan bahsetmemek olmazdı. Tuana bu hastalık için tıbbın asla öngörmediği bir yaşa ulaştı, annesi ona boşuna mucize tosbağa demiyor. Gerçekten, profilinde yazdığı gibi, "Umudun çocuklarının rengidir mawi."

Peki nelere dikkat etmeli?

  • Yardım grubunun herhangi bir siyasi kurumla/kişiyle bağlantısı olmaması önemli. İyilik çok kolaylıkla siyasi olarak yaftalanabilir. Çocuklar, öğretmenler, aileler üzülecekleri bir alana çekilebilir.
  • Yardım grup hesaplarında açıkta yorum bırakmaktan ziyade hesap sahibiyle özelden yazışın. Hesapları takip eden herkes ihtiyaç sahibi değil.
  • Yardım yapılacak yerlerin, okul veya ailelerin seçimi, sistematik doğrulanması, ulaşan yardım hakkında belgelendirme ve bilgilendirme bu işin koşulları.
  • Aracı olup çağrıyı duyuracaksanız, "Devlet baksın devlet versin" diyenlerle karşılaşmaya hazırlıklı olun. "Beslemeyin bunları, senden benden zenginler" diyenlerle de. Bu, kendi çevrenizde insanlık tespiti yapmak için güzel bir filtredir.
  • Yardım edilecek çocuklarda etnik köken, uyruk (Suriyeli, göçmen, vb.) ayrımı yapıldığını hissettiğiniz çağrıları bu ayrımı yapmayanlardan ayrıştırmak önemli. 
  • Toplu nakit gönderecekseniz, katılanlara karşı şeffaf çalışın. Dekontları arşivleyin, gönderin. Malzeme gönderecekseniz fişlerini hızlıca paylaşın.
  • Instagramda görülen IBAN numaralarına dikkat etmek gerek. Aracılar IBAN paylaşmamalı. Valilik onaylı kampanya duyuruları bile çalınıp IBAN'ları Photoshopta değiştirilerek aileler mağdur edildi.
  • Çocukların internette dolaşan resimlerini toplayarak Twitter'da sahte duyurularla binlerce RT toplayan, kendi IBAN'larına yönlendiren dolandırıcılar oldu. O yüzden aracı kişi de çok dikkatle seçilmeli, araştırılmalı.
  • Destek gönderecekseniz bunu başa kakmamak, iyiliği yapınca unutmak, destek gönderemiyorsanız bile ihtiyaçlılara ulaşıp güzel söz söylemek, hâl hatır sormak, bu işin tek kriteri aslında.
2. Yazı: Çocuklar için dernekler, vakıflar >
3. Yazı: Yeni Tanıştıklarım, Buluştuklarım >>


İşbu Web sitesi ve tüm sayfaları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir ve içeriğine ilişkin her türlü yazı içeren bilgi-belge ve her türlü fikri ve sınai haklar ile tüm telif hakları ve diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları blog yazarına aittir. İşbu web sitesinin içeriği, sitede kullanılan her türlü yazılı malzeme Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Sitede yer alan bilgilerin çoğaltılması, başka bir lisana çevrilmesi, saklanması veya işleme tutulması da dahil, blog yazarının önceden yazılı iznine tabidir. Bu sebeple bu sitede yer alan metinler kısmen veya tamamen sahibinin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde, çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, sunulamaz ve aktarılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı diğer bir Web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz.

Yorumlar

  1. Serra Hanım ne kadar zarifsiniz çok teşekkür ederim desteğiniz için. Yolumuz iyi ki kesişti sizinle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Dilek buarada nedende ismimle yorum yapmayı beceremedim :)

      Sil
    2. Olur mu hiç, ilham vermeseniz nasıl bulacağız birbirimizi, nasıl anlatacağız sizin gibi güçlü kadınları... Sevgiyle :)

      Sil
    3. Çok çok teşekkür ederim güçlü bir kadından duymak mutluluk verdi. Çokça sevgiler benden de :)

      Sil
  2. İyi insanlara ne mutlu. Şu kısacık dünyada insanlara faydalı olmak gerekir.

    YanıtlaSil
  3. Çok haklısınız, ne mutlu ilham verenlere, el uzatanlara, teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manifesto

Uzun süredir kendimde gözlediğim bir şeyi buraya yazmam gerekiyor; çünkü burayı kitap, seyahat ve itiraz yazıları alanım olarak 2009'dan beri işgal ediyorum. Ben artık, kurgusal edebiyat okuyamıyorum. Dünyada milyarlarca kitap var, her hafta binlercesi basılıyor, her gün yüzlerce sayfası yazılıyor. Dünyadan el etek çekip hepsini okumaya kalksak bile buna ömrümüzün vefâ etmeyeceği aşikâr, şurada yazdığım üzere, belleğimizin de ; dahası, çok çok çok okumayı, misket sayar gibi kitap saymayı da gerekli görmüyorum: çünkü kurgunun sonu yok, ve daha büyük arayışlarınız varsa, tıkanacağı ve tükeneceği açık. Yaklaşık 200 yıldır, büyük yazarların klasiklerini okuyarak insanı, iç dünyasını, hezeyanlarını ve tekâmülünü öğrenmeye, takip etmeye çalıştı insanlık. Ancak bu kitap varlıklarının yaşamlarını kurgulayarak yazarlar, bir neviî insanın, yani kendilerinin aczlerini kırmaya çalışıyorlardı (Ahmet Altan'ın çarpıcı bir tespitini anımsarsak, " Kitap yazmak, insanın Tanrılığa en yaklaşt

Didem Madak - En Kalması Gereken Şair

İki nefes arasında yazdım bu yazıyı. İki nokta arasında. Şiirini okumadan şiiri hakkında okuduğum ilk şair değil Didem Madak, ama azıcık dizesinin yer verildiği bir yazıyı daha bitirmeden karar verdim kitaplarını alıp okumaya. İki sayfa arasında. Sözcükler dergisinin en güzel, dolu dolu sayılarından birinde, 57. (Eylül-Ekim) sayısında bir yazıda rastgeldim şiirlerine. Daha ilk satırlarda yüzüme çarpan dizelerin oyunları ve ne kadar oyuncu olurlarsa olsunlar, dile getirdiği anlamların sahiciliği aklımı başımdan aldı. İnanırım bazen bir kâse bal bile umutsuzdur                                                  (Enkaz Kaldırma Çalışmaları'ndan) Şiirindeki dilin örgütlenişi, biçim ve içerik üzerine bir yazı olsa da, yazı içinde atıf yapılan dizeleri aç kurt gibi aradığımı görünce kitaplarını almam şart oldu. Didem Madak, üç tane incecik şiir kitabı yayınlandıktan sonra 2011 yılında hayata veda etmiş bir şair. Daha söyleyecek, yazacak çok şiirleri kaldı onda. Son kitabı Pu

Cemâlnur Sargut Maratonu: Tövbe, Hz. İbrahim, ve Ya Allah'ın Sevdikleri

Cemâlnur Sargut'un ikisi derleme, birisi de bir televizyon yayınının kitaplaştırılmış hâli olan 3 kitabını tek bir yazıda sunacağım, çünkü üçünü de ortak bir bakış açısıyla ifade edebileceğimi düşünüyorum. Tanımayanlar için, Cemâlnur Sargut, "üniversite eğitimini kimya mühendisliğinde tamamladıktan sonra kimya öğretmeni olarak görev yapmıştır. Halen, Türk Kadınları Kültür Derneği'nin (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi Başkanlığı görevini yürütmektedir. Otuz yılı aşkın süredir tasavvuf alanında yurt içi ve yurt dışında çok yönlü çalışmalar yapmaktadır. " "Ya Allah'ın Sevdikleri!" kitabı, zamanında bir TV kanalında yayınlanmış birkaç bölümlük sohbetin kitaplaştırılması ve içlerinde en iyisi. Çünkü diğer iki kitapta görülebileceği gibi metinlerde benim fikrimce konu bütünlüğü bulunmuyor. İlk kitaptaki sohbetlerde soruları soran ve dağılmaya meyleden konuları toparlayan Ferda Yıldırım. Bu anlamda belli başlıklar altında toplanan akış çok güze